Natuurvoordelen

Richt je je tuin natuurlijk in, dan krijg je heel wat voordelen in ruil terug. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een natuurlijke en gezonde tuin? Op basis van onderstaande voordelen kan je via Mijn Tuinlab een eigen tuinscore maken.

7 natuurvoordelen op een rij

Temperatuurregulatie_Tekengebied 1.png 1. Temperatuurregulatie

Planten hebben in de eerste plaats een verkoelend effect omdat ze schaduw werpen. Schaduw zorgt voor een koele plek om te vertoeven, het beperkt ook de invallende zonnestraling en zo de opwarming van het onderliggende oppervlak. Lees meer

Gezondheid_Tekengebied 1.png 2. Luchtkwaliteit

Planten halen vervuiling uit de lucht. Hoe groter het bladoppervlak, hoe sterker het luchtzuiverende effect. Grote bomen zijn echte luchtfilters, maar ook gevelgroen heeft een sterke en filterende werking. Lees meer

Koolstofopslag_Tekengebied 1.png 3. CO2-opslag

CO2 (koolstofdioxide) is het belangrijkste broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Planten én de bodem kunnen het uit de atmosfeer opnemen en voor langere tijd opslaan. Lees meer

Waterbuffering_Tekengebied 1.png 4. Waterbuffering

Met een goede waterbuffering bieden we het hoofd aan wat klimaatwetenschappers al langer voorspellen: nattere winters en drogere zomers met hevigere regenval. Het beperken van verharding is een zeer effectieve manier om waterproblemen te voorkomen. Lees meer

Voedselproductie_Tekengebied 1.png 5. Voedselproductie

Ongeveer 72% van de tuineigenaars doet aan voedselproductie bedoeld voor eigen consumptie. Maar wist je dat het aantal verschillende soorten planten en dieren in je tuin of in de omgeving ook een invloed hebben op de voedselproductie in de tuin zelf? Lees meer

Biodiversiteit_Tekengebied 1.png 6. Biodiversiteit

Biodiversiteit verwijst naar de verscheidenheid aan planten, dieren en ecosystemen. Die verscheidenheid zorgt voor bestuiving en divers voedsel, voor waterzuivering, voor de afbraak van organisch afval en voor allerlei producten die de mens gebruikt. Lees meer

Bestuiving_Tekengebied 1.png 7. Bestuiving

Honingbijen, wilde bijen, hommels, zweefvliegen, boktorren en andere bestuivende insecten maken bevruchting mogelijk en staan zo in voor een groot deel van onze voedselproductie. In Vlaanderen gaat het bijvoorbeeld om fruit als peren, appels en kersen. Lees meer