Over ons

12% van Vlaanderen bestaat uit tuinen. Een enorm potentieel voor de natuur en de wetenschap. Maar wat groeit er in die 12%? Niemand heeft zicht op deze blinde vlek in Vlaanderen. Behalve jij. Met Mijn Tuinlab krijg je een zicht op wat je tuin voor jou kan betekenen en hoe jij de wetenschap kan helpen.

Tel alle kleine lapjes privé-groen bij elkaar en je ziet meteen dat deze oppervlakte aan tuinen veel kan betekenen voor de natuur én wetenschap in Vlaanderen. Naast een plaats voor ontspanning, tuinieren, sport en spel, leveren tuinen ook heel wat voordelen op. Diensten als wateropslag, leefgebied voor dieren en planten tot zelfs een buffer tegen klimaatverandering. Dat noemen we 'ecosysteemdiensten' of natuurvoordelen.

Mijn Tuinlab wil die natuurvoordelen in kaart brengen én er meteen voor zorgen dat jij kan genieten van een gezonde tuin. Want een gezonde tuin is een tuin die ook voor jou zorgt.

Hoe doe je mee aan Mijn Tuinlab? Maak je profiel aan en geef enkele tuinkenmerken in. Nu ben je klaar om aan toekomstige burgerwetenschapsprojecten deel te nemen. Zonder enige verplichting. Jij kiest aan welke projecten je deelneemt.

Maak je eigen tuinscore op en kom te weten hoe je tuin al scoort qua natuurvoordelen. Zuivert hij nu al voldoende vuile lucht? En hoe zit het met het aantal dieren en planten?

Via de tuintips kan je aangeven welke acties je wil doen in je tuin of welke je al gedaan hebt. Je ontvangt het laatste natuurnieuws en krijgt als eerste de resultaten van onderzoeksprojecten.

Ook radiomaker Sven Speybrouck doet mee aan Mijn Tuinlab. Hij stelt zijn eigen tuin open en onderzoekt hoe hij zijn tuin in 4 seizoenen kan switchen naar een gezonde tuin. Binnenkort kan je zijn verhaal volgen in een videoreeks.

campagnespot Mijn Tuinlab Sven.jpg ](https://www.youtube.com/watch?v=Ztuspb_KVT4)

Bekijk onze pagina met veelgestelde vragen voor uitleg over de werking van de website.

Mijn Tuinlab is een initiatief van Natuurpunt, Kenniscentrum tuin+ (Erasmushogeschool) en KU Leuven. Samen willen ze de kennis vergroten over het tuinenlandschap in Vlaanderen en wetenschap brengen tot in de tuin van mensen. Met deze gegevens willen ze interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek over tuinen stimuleren.