Icon of Project alle projecten

Hier dringt het door: Spaanse Kroon

Als inwoner van de Spaanse Kroon kan je samen met stad Leuven en KU Leuven de handen uit de mouwen steken om je wijk te vergroenen en te ontharden.

In de Spaanse Kroon lopen twee parallelle trajecten. Enerzijds gaat stad Leuven met de bewoners in dialoog om de straten en stoepen in de wijk te ontharden en te vergroenen. Volgende straten in de Spaanse Kroon kunnen daaraan deelnemen (groene lijnen op onderstaande kaart):

 • Spaanse Kroonlaan
 • Spaanse Burchtlaan
 • Escorialaan
 • Esplanadelaan
 • Philipslaan

Anderzijds nodigen we de bewoners uit om hun tuinen te ontharden, te vergroenen en biodiverser te maken. Omdat gemeenschappelijke projecten in aangrenzende tuinen meer natuurvoordelen opleveren (bijvoorbeeld een vogelbosje of bomenrij), hebben we binnen dit traject het projectgebied uitgebreid naar de tuinen van woningen in omliggende straten (paarse blokken op onderstaande kaart).

projectgebied pact (003).png

Aan de slag met natuur-gebaseerde oplossingen

Natuur-gebaseerde oplossingen – het woord zegt het zelf al – baseren zich op de natuur om onze omgeving beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Tijdens verschillende participatiemomenten zoekt stad Leuven samen met inwoners naar manieren om die oplossingen niet alleen toe te passen op straten en stoepen, maar ook op opritten en in tuinen. Samen stellen we een plan op, voeren we de acties uit en evalueren ze.

Hoe scoort jouw stukje groen?

KU Leuven en stad Leuven willen beter begrijpen hoe we op het openbaar domein en in privétuinen kunnen samenwerken om onze omgeving beter te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Hoe makkelijk koelt je tuin af in de zomer? Hoe goed vangt je tuin regenwater op en houdt het dat water ook vast?

Als inwoner van de Spaanse Kroon kan je daarom via Mijn Tuinlab ontdekken hoe goed jouw tuin vandaag al scoort op het vlak van enkele natuurvoordelen. Dat zijn manieren waarop de natuur ons leven beter maakt. Denk aan hoe planten onze directe leefomgeving kunnen afkoelen of aan insecten die onze gewassen bestuiven en er zo voor zorgen dat we voedsel hebben.

Op basis van je tuinscore geven we je tips: natuur-gebaseerde oplossingen waarmee je aan de slag kan om jouw stukje groen mee in te zetten voor de bescherming van onze omgeving tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

KU Leuven legt alle tuinscores uit de wijk samen en krijgt zo dankzij alle deelnemende tuineigenaars een beter inzicht in hoe het openbaar domein en privétuinen samen kunnen werken om de Spaanse Kroon klimaatrobuuster te maken.

Hoe doe je mee?

Ben je nog niet geregistreerd op Mijn Tuinlab? Geen probleem! Je kan nog steeds aan de slag door je te registreren via deze link. Dit duurt ongeveer 2 minuutjes.

Daarna vul je, indien dit nog niet is gebeurd, de tuinscore in via deze link. Je krijgt onmiddellijk een score per natuurvoordeel. Eens ingevuld, kun je aan de slag met de tuintips. De tuinscore is ontwikkeld door Kenniscentrum Tuin+ in samenwerking met KU Leuven.

En daarna?

Ben je aan de slag gegaan in je tuin met één of meerdere natuur-gebaseerde oplossingen? Benieuwd of je tuinscore hiermee verhoogt? Ga naar je persoonlijke resultaten en vul je acties aan. Je tuinscore wordt automatisch opnieuw berekend en verschijnt in je tuinlab.

Dit project loopt van 2022 tot en met 2025. We gaan ook achter de schermen aan slag en vullen de tuintips aan. Zo zorgen we ervoor dat het project in Mijn Tuinlab up-to-date blijft.

Gratis tuinadvies

Heb je graag concreet advies op maat van je tuin? Dan kan je ook een beroep doen op de Leuvense Tuinrangers. Hij of zij bezoekt dan je tuin en geeft gratis advies, bijvoorbeeld over:

 • Hoe je afval kan verwerken in een kringlooptuin.
 • Hoe je voor altijd komaf maakt met pesticides, insecticiden en andere chemicaliën.
 • Hoe je vogels en vlinders meer kansen geeft met planten die van nature in onze regio voorkomen.
 • Hoe je jouw tuin bestand maakt tegen natte winters en droge zomers.

Achteraf krijg je een duidelijk geschetste plattegrond van je toekomstige tuin en een set handige adviesfiches. Je kan er direct zelf mee aan de slag. Of je trekt met het advies naar een tuinaannemer of -architect.

Binnen het traject in de Spaanse Kroon kunnen bewoners met aangrenzende tuinen bovendien samen een groepstuinadvies aanvragen. De aanvraag verloopt dan hetzelfde, maar vermeldt wel dat je graag meerdere tuinen samen wil bekijken. Zo kan de Tuinranger daarmee rekening houden in haar of zijn planning.

Welke natuurvoordelen spelen een rol?

De tuinscore berekent voor elke tuin zeven natuurvoordelen. Natuurvoordelen zijn diensten die de natuur ons biedt.

 • **Temperatuurregulatie: ** Planten hebben een verkoelend effect. Hun schaduw zorgt voor minder invallende zonnestraling waardoor het oppervlak eronder minder opwarmt.
 • Luchtkwaliteit: Planten halen vervuiling uit de lucht. Hoe groter hun bladeren, hoe sterker het luchtzuiverende effect. Grote bomen zijn echte luchtfilters, maar ook gevelgroen haalt filtert vervuiling uit de lucht.
 • CO2-opslag: CO2 of koolstofdioxide is het belangrijkste broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Planten én de bodem kunnen het uit de atmosfeer opnemen en voor langere tijd opslaan.
 • Waterbuffering: Met een goede waterbuffering bieden we het hoofd aan wat klimaatwetenschappers al langer voorspellen: nattere winters en drogere zomers met hevigere regenval. Verharding beperken, is een heel effectieve manier om waterproblemen te voorkomen.
 • Voedselproductie: Ongeveer 72% van de tuineigenaars doet aan voedselproductie bedoeld voor eigen consumptie. Maar wist je dat het aantal verschillende soorten planten en dieren in je tuin of in de omgeving ook een invloed hebben op de voedselproductie in de tuin zelf?
 • Biodiversiteit: Biodiversiteit verwijst naar de verscheidenheid aan planten, dieren en ecosystemen. Die verscheidenheid zorgt voor bestuiving en divers voedsel, voor waterzuivering, voor de afbraak van organisch afval en voor allerlei producten die de mens gebruikt.
 • Bestuiving: Honingbijen, wilde bijen, hommels, zweefvliegen, boktorren en andere bestuivende insecten maken bevruchting mogelijk en zorgen zo voor een groot deel van onze voedselproductie. In Vlaanderen helpen ze bijvoorbeeld bij de productie van appels, peren en kersen.

Waarom zou je meedoen?

Samen met al haar inwoners wil stad Leuven extra inzetten op natuur-gebaseerde acties die ons beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. De stad is de trekker binnen het Europese project PACT (People-driven: Adapting Cities for Tomorrow). Het doel? De stedelijke veerkracht verhogen en de gezondheid en het welzijn van de Leuvenaars vergroten.

Meer info over PACT

Dit project werd gerealiseerd door stad Leuven, KU Leuven en Democratic Society met financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie.

tuinen_zomer-252-compressed.jpg

Europese Commissie Stad Leuven LIFE programma