Icon of Project alle projecten

Inwoners uit Leuven, Herent, Bierbeek of Lubbeek gezocht voor een onderzoek rond groen, hitte en comfort in en rond de stad

Sinds 2019 staan er op verschillende plaatsen in Leuven weerstationnetjes opgesteld die het Leuvense klimaat monitoren. Ze maken deel uit van het Leuven.cool project van de KU Leuven, mee vorm gegeven door Leuven2030, de stad Leuven en het KMI. Je kan de metingen van het netwerk live volgen op de website: https://leuven.cool/. Leuven.cool onderzoekt het stedelijke hitte-eilandeffect **in Leuven en bekijkt of groen en water in privétuinen en op openbare plekken een effect hebben op de klimaatopwarming in de stad. Zo komen ze te weten hoe we onze tuinen en stad moeten inrichten om de **lokale klimaatopwarming het best tegen te gaan.

De onderzoekers van de KU Leuven willen komende zomer een stapje verder gaan, en ze zoeken daarbij jouw hulp! Ze willen namelijk nagaan in welke mate stedelijk groen, maar ook waterpartijen, een invloed hebben op de gezondheid en het comfort van Leuvenaars. Vorig jaar viel deze studie door het ‘slechte’ weer nogal letterlijk in het water. Doordat het een erg natte zomer zonder hittegolven was, blijven de resultaten van 2021 beperkt. Om deze reden wordt de studie dit jaar herhaald, weliswaar in een iets ander format. We hebben onze vragenlijst immers verder verfijnd, en door de opgebouwde expertise vorig jaar kunnen we ook het aantal bevragingen per deelnemer reduceren. Deelnemen wordt dus een pak eenvoudiger!

Voor deze studie worden er vrijwilligers – wonende te Leuven, Herent, Bierbeek of Lubbeek - gezocht die tijdens de zomermaanden tweemaal per eventuele hittegolf online een bondige vragenlijst willen invullen over hoe ze de temperaturen in de stad (of randgemeenten) ervaren.

Lijkt dit iets voor jou? Via https://leuven.cool/ kan je het doel en de werkwijze van het onderzoek in detail nalezen én kan je je registreren om mee te doen.

Vragen of meer info? Neem contact op met info@leuven.cool