Icon of Project alle projecten

Maai Mei Niet 2023


Maai Mei Niet is terug!

Ook in 2023 roept Maai Mei Niet op om het gazon eens wat langer te laten groeien. Kunnen we in 2023 onze necatorscore van 2022 overtreffen? Toen produceerden de gazons van duizenden Vlamingen dagelijks voedsel voor 17 miljoen bijen.

En waarom maaien we niet?

Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor vlinders en bijen. Of, wat gras maaien pas echt leuk maakt: maai figuren in het gras. Zoals een hanenkam (maai alleen de randen), cirkels, golvende lijnen… En maai je gras slechts om de drie à vier weken af. In Groot-Brittannië leerde No Mow May dat je zo al 10 keer meer bijen kunt aantrekken. Een verbluffend resultaat. Een extra goede reden: langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte.

‘De tuin dient de mens’ is een mooie volkswijsheid. Waarom niet meteen ook de natuur?

Doe jij ook weer mee?

Meedoen is simpel: gewoon een (deel van) je gras laten groeien. Tijdens het bloementelweekend van 26 mei kan je dan de bloemen tellen die tevoorschijn kwamen in 1m² ongemaaid gras. Als je je telresultaten doorgeeft, ontvang je een hoogspersoonlijke necatorscore. Deze geeft aan hoeveel nectarsuiker jouw gazon elke dag produceert. Met alle persoonlijke necatorscores samen berekenen we dan ook de Nationale Nectarscore.

Doe je mee? Registreer dan je tuin op www.maaimeiniet.be. Deel ook je Maai Mei Niet-kiekjes op sociale media, met #maaimeiniet, dan verschijn je mee op de digitale pelouse.

En vergeet ook niet op MijnTuinlab aan te duiden dat je meedoet!

Na de bekendmaking van de Nationale Nectarscore op 7 juni zullen we bij alle tuinlabs hun persoonlijke nectarscores van 2021, 2022 en 2023 opvragen. Zo kunnen we die mooi verzamelen op jullie persoonlijke MijnTuinlab profiel. Mooi meegenomen, toch?

Maai Mei Niet is een project van Knack, met de steun van KU Leuven, Mijn Tuinlab, Velt, Vogelbescherming Vlaanderen, Het Ministerie voor Natuur, Bond Beter Leefmilieu, en HoGent.