Icon of Project alle projecten

Win een voortuinontwerp

Ligt je voortuin er wat grijs, triestig en eenzaam bij? Neem dan deel aan de voortuinwedstrijd van Ferm vzw, Een groene zoen voor je buurt. De winnaars van deze wedstrijd krijgen een professioneel begeleidingstraject aangeboden om hun voortuin, samen met die van minstens 1 buur, om te toveren tot een gemeenschappelijk groen paradijs in 2024.

Als winnaar krijgen jij en je buren een professioneel voortuinpakket met

 • begeleiding van ervaren landschapsarchitecten van Kenniscentrum tuin+
 • een visieworkshop
 • een co-ontwerpsessie
 • een professioneel uitgewerkt beplantingsplan
 • beheerrichtlijnen om je nieuwe voortuin in topvorm te houden.

Alle deelnemers ontvangen na afloop van de wedstrijd online voortuininspiratie en kunnen het traject van de winnaars volgen, als ze dat willen.

VERLENGD! Meedoen kan tot en met 8 januari 2024.

Aanmelden voor de wedstrijd

Wie kan meedoen?

We zoeken enthousiaste buren die samen hun voortuin – nu voor minstens 50% verhard – willen ontharden, vergroenen en omvormen tot een gemeenschappelijke, voortuin. De voortuinen mogen niet in een centrumstad of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest liggen. Dus voor Vlaanderen niet in Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout. In deze steden lopen al vaak programma’s voor het ontharden en vergroenen, vandaar. Lees meer over de voorwaarden in het Wedstrijdreglement.

Hoe doe je mee?

 1. Je meldt je samen met minstens 1 buur aan.
 2. Je dient een voorstel in om samen je voortuinen te ontharden en te vergroenen. We vragen géén ontwerp maar een wenslijstje met originele invalshoeken ondersteund door een moodboard, schets, collage, pamflet, manifest, videoboodschap, (kinder)tekening, poster, ... Misschien wil jij een originele eetbare voortuin, speel-voortuin, kunst-voortuin, ontmoetingsvoortuin …?
 3. Je vult de Grote Voortuinbevraging in. Zo leren we meer over jouw voortuin en jouw voortuinwensen.

Hoe vergroot je de kans om te winnen?

De wedstrijdjury kijkt uit naar originele voorstellen die het traditionele beeld van de voortuin met klassieke erfscheiding durven doorbreken. Laat in je voorstel zien dat je minstens inzet op deze 4 aspecten:

 • Biodiversiteit. Hoeveel kansen geeft jouw voortuin aan de natuur?
 • Klimaat. Voortuinen die letterlijk cool zijn, hebben een streepje voor. Waterinfiltratie is een bijkomend pluspunt!
 • Sociale waarde. Draagt jouw project bij tot inclusief ontmoeten in je straat?
 • Belevingswaarde. Hoe brengt jouw voortuin letterlijk en figuurlijk kleur in het straatleven?

Aanmelden voor de wedstrijd

De wedstrijd loopt tot en met 8 januari 2024 en is een initiatief van Ferm vzw, met steun van de Nationale Loterij en met medewerking van Kenniscentrum tuin+. De winnaars worden nog in januari 2024 bekendgemaakt. Lees in het wedstrijdreglement wat je als winnaar precies krijgt en wat we van deelnemers en winnaars verwachten.

ferm_zw_300px.png Logo_Loterie_Horizontal_SAFEZONE_BASELINE_NL_RGB_300px.png