Icon of Gardentip alle tuintips

Een vogelvriendelijke tuin

Tuinen zijn voor veel vogels de ideale plek om te schuilen, om een nestje te bouwen of voedsel te vinden. Door jouw tuin vogelvriendelijk in te richten, zal je meer vogels aantrekken, tot in de kleinste tuin. Als je onderstaande tips volgt, zullen de vogels graag in jouw tuin langskomen.

Zorg voor een variatie aan schuil- en broedplekken

Een variatie in beplanting in de tuin, met een combinatie van struiken, bomen en hagen geeft vogels geschikte plekjes als schuilplaats of om hun nest te bouwen. Maak geleidelijke overgangen van gazon naar planten, struiken en bomen, leg een vogelbosje aan en plant een bessenstruik. Zet planten met bloemen die insecten lokken, door bijvoorbeeld een bloemenakker of een bloemrijk grasland aan te leggen. Door de natuur zo goed mogelijk na te bootsen creëer je meer kansen om vogels naar je tuin te lokken. Laat dood hout en bladafval liggen. Dit komt vogels goed van pas om hun nesten mee te bouwen.

Je kan extra schuilplaatsen aanbieden door nestkasten op te hangen. Deze bestaan in verschillende maten, niet elke kast is geschikt voor elke vogel. Hang ze op een goede plek, hoog genoeg, op een rustig plekje en dicht bij beplanting. Na de winter verwijder je oud nestmateriaal en maak je de nestkast proper met heet water en een borstel.

vink_KirstenBomans.jpg

Een rijk voedselaanbod

In de winter hebben vogels extra veel energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden en met het juiste voer help je hen de winter door te komen. Van december tot februari voorzie je vetrijke producten (vetbollen, pindaslingers, pindakaas, halve kokosnoten …) en mag je voedertafel goed gevuld zijn. De vetrijke producten laat je achterwege als de temperaturen niet meer schommelen rond het vriespunt. Zorg in de winter zeker ook voor drinkwater wanneer het vriest. Bij vorst komen vogels vaak water tekort. Zet een ondiepe schaal met water en ververs het water regelmatig. Voeg zeker geen suiker of zout toe.

Ook in andere seizoenen mag je vogels bijvoederen. Vogels gebruiken het voedsel dat je aanbiedt als een aanvulling op wat ze in de natuur vinden.

  • Het hele jaar door kan je kruimels en fruit aanbieden, aangevuld met een goede voedertafelmix die aansluit bij het seizoen. Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt zoals kaas en brood en voeder niet teveel tegelijk, dit kan muizen en ratten aantrekken.

  • In de lente help je de ouders die kalk- en eiwitrijk voedsel zoeken voor de jongen, zoals meelwormen of fijngestampte eierschalen.

  • In de zomer kan je een grotere schaal zetten, zodat mussen of merels kunnen baden. Het beste vogelbad is een ondiepe schaal die je op een open, overzichtelijke plek in de tuin zet.

  • In de herfst zoeken vogels actief naar een voedselplek voor de winter. Door nu te voederen, weten ze dat ze in de winter in jouw tuin terecht kunnen. Vetrijke producten zoals vetbollen en pindaslingers voorzie je enkel als het al vriest of sneeuwt.

Nog meer tips?

Wil je graag nog meer weten over vogels voederen in de tuin? Welke vogel eet wat? Hoe maak ik een eigen vetbol? Kies ik voor een voederplank of een voederhuisje? Welke planten lokken welke vogels? Hoe hang ik een nestkastje op? Lees dan zeker ook de tips van Natuurpunt voor een vogelvriendelijke tuin.