Icon of Project alle projecten

Spin-City: kruisspintelling

Hoeveel kruisspinnen spot jij in jouw tuin?

UGent organiseert een nieuw onderzoeksproject rond spinnen. Dit project maakt deel uit van Spin-City en onderzoekt hoe spinnen zich aanpassen aan de stad en welke impact dat heeft op hun aantallen.

In dit nieuwe spinnenproject vraagt UGent je om de kruisspinnen in kaart te brengen. Je vindt deze spin makkelijk door te zoeken naar grote wielwebben in je tuin. Vaak zie je de kruisspin in het midden van het web, wachtend op een prooi. Of je vindt ze terug in de vegetatie rond het web.

Hoe herken je een kruisspin?

 • groot, sterk wielweb
 • lichtgekleurd, kruisvormig teken op de rug van het achterlijf
 • varieert van kleur
 • zowel overdag als ’s nachts actief
 • voelt zich overal thuis
 • benader ze rustig, de kans is klein dat een kruisspin bijt
 • eten eigen web op voor ze een nieuw exemplaar maken. Super voedzaam!

Zoek vooral in en tussen planten zoals struiken, hoge grassen, onderste deel van bomen, in landelijke tuinen. Maar je vindt de kruisspin ook in stadstuinen, daktuinen en op het terras. Iedereen kan dus deelnemen.

De kruisspintelling loopt van 15 september tot 15 oktober. Je kan zo vaak tellen als je wil en je resultaat telkens opnieuw doorgeven. Als je bijvoorbeeld overdag 10 kruisspinnen telt en ’s nachts 12, dan kan je twee, aparte tellingen doorgeven, één van 10 en één van 12. Hoe vaker je telt, hoe accurater je dus kan inschatten hoeveel kruisspinnen er in je tuin leven.

UGent ontdekte recent dat kruisspinnen in steden niet enkel overdag, maar ook ’s nachts hun web bezetten. Mogelijks omdat ze zo ook insecten kunnen vangen die aangetrokken worden door kunstmatig licht. Je kan dus zowel ’s nachts als door de dag op zoek naar deze prachtige spin.

Hoe werkt het?

 1. Bereken jouw tuinscore. Dit doe je door enkele vragen over jouw tuin te beantwoorden op www.mijntuinlab.be.

 2. Kies een telmoment in je tuin. Je vindt ze vooral wanneer er niet te veel regen en wind is.

 3. Tel het aantal kruisspinnen die in het midden van het web zitten (=actieve spinnen). Probeer je volledige tuin te onderzoeken. Zo kan UGent de beste inschatting maken van de densiteit (aantal spinnen/vierkante meter).

 4. Doe dit in het ideale geval éénmaal overdag en na zonsondergang (in het donker) op dezelfde dag. Je kan uiteraard ook enkel overdag of enkel ’s nachts tellen.

 5. Geef je telling door via de groene deelname-knop bovenaan deze pagina.

 6. Zij die willen, kunnen nog extra foto's nemen van de kruisspinnen en hun webben meten. Op de projectpagina van SPIN-CITY – SpinnenSpotter vind je hoe dat moet.

Geen kruisspin gezien? Ook dat mag je doorgeven, het levert nuttige info op.

Meer info over het project en hoe je de kruisspin herkent, vind je op de SpinnenSpotter website.

Succes met je spinnenjacht!

Citizen_Science_Kruisspintelling Ugent_Flyer2021.jpg

Foto bovenaan: Johan Van Hoecke