Icon of Gardentip alle tuintips

Laat zwammen in je tuin staan

Veel mensen maken zich zorgen als er paddenstoelen in de tuin verschijnen. Maar dat is doorgaans geen slecht teken, integendeel. Veel hangt af van wat voor soort paddenstoel het is. Zwammen vervullen immers verschillende rollen in de natuur.

Naargelang hun functie worden ze ingedeeld in drie groepen:

  • Opruimers breken dood materiaal af. Dat kan dood hout zijn, maar evengoed afgestorven grasworteltjes.
  • Parasieten groeien op levende planten (vaak bomen) en kunnen de boom laten aftakelen.
  • Symbionten of begeleiders leven samen met bomen (via wortelcontact) en kunnen net een positieve invloed op de boom hebben.

Enkel de parasieten zijn zwammen die we misschien liever niet in de tuin hebben. Gelukkig zijn de meeste parasieten allesbehalve agressief. Dat betekent dat ze er vaak vele jaren over doen om bomen ten gronde te richten. Bovendien tasten de meeste parasieten enkel verzwakte bomen aan. De honingzwam vormt daarop een uitzondering: die staat te boek als één van de meest gevaarlijke parasieten.

Paddenstoelen die in het gras verschijnen of op het strooisel onder struiken zijn onschuldig. Zij vervullen precies een belangrijke taak in je tuin: het opruimen van dood materiaal. Wist je dat zwammen de vruchtlichamen (dus een soort van vruchten) zijn van iets wat we meestal niet kunnen zien: de zwamvlok? Dat is een stelstel van draadjes die zich in de grond of in het hout bevinden (als de zwam bijv. op een boom groeit). Door een paddenstoel te plukken of te verwijderen, vernietig je dus niet de eigenlijke zwam, maar slechts een vrucht(lichaam).

Verschijnen er paddenstoelen op een boom die je toch graag zou behouden, schakel dan een boomchirurg in. De zwammen tonen meestal aan dat de boom al verzwakt was. Zijn er paddenstoelen die je gazon of elders in je tuin verschijnen? Geniet ervan! Eet nooit paddenstoelen waarvan je niet met zekerheid weet om welke soort het gaat!

Het gebeurt geregeld dat ook zeldzame of bijzondere paddenstoelen opduiken in tuinen. Dat illustreert dat tuinen ook de functie van leefgebied voor bijzondere natuur invullen. Op Ecopedia vind je meer informatie over paddenstoelvriendelijk gazonbeheer. Daarnaast kan je een brochure downloaden, die Natuurpunt samen met VIVES Hogeschool ontwikkelde.

Foto bovenaan: groot mosklokje - Roosmarijn Steeman

_WD84808 720x480.jpg